NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Adevarul despre vaporii produsi de tigara electronica

(P) Cu totii am auzit despre efectele daunatoare ale fumatului, datorita unei campanii costisitoare, exhaustive si de lunga durata pentru a educa oamenii.

Toate studiile care s-au realizat au inclus informatii despre pericolele fumatului pasiv, motiv pentru care Guvernul a adoptat Legea nr. 15/2016, ce interzice fumatul in spatiile publice, dar nu si utilizarea tigarii electronice.

Multe din argumentele care au dus la adoptarea acestei lege sunt folosite pentru a “omori” industria de tigari electronice. De cand s-a adoptat legea, exista o intrebare pe care oamenii nu contenesc sa si-o puna: Sunt vaporii produsi de tigara electronica nocivi?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie mai intai sa intelegem de ce isi pun oamenii aceasta problema. Faptul ca exista nenumarate studii care au demonstrat ca fumul de tigara este toxic pentru cei din jur este un lucru cert. Fumul contine o multime de substante chimice care pot cauza probleme respiratorii si alte complicatii de sanatate, pentru cei care stau in preajma fumatorilor. Acesta este principalul motiv pentru care s-a luat decizia de a interzice fumatul in locurile publice.

Fiind o alternativa pentru tigarile clasice, multi au ajuns sa compare fumul cu vaporii pe care tigara electronica ii produce. Desi la prima vedere fumul nu pare atat de diferit de vapori, este important sa intelegem cat de mult difera aceste produse.

Vaporii pe care tigara electronica ii produce sunt totusi vapori, nu fum. Acestia nu sunt un produs care rezulta in urma arderii tutunului, din moment ce nu exista tutun in tigara electronica.

Cu toate acestea, de unde incertitudinea ca vaporii sunt siguri? Ei bine, cele mai multe argumente care au indus ideea ca vaporii produsi de tigara electronica sunt nocivi vin de la diverse studii discutabile si ingrijorarile cu privire la riscurile potentiale necunoscute.

Iata cateva exemple:

– un studiu realizat de Scoala de Sanatate Publica John Hopkins a concluzionat ca expunerea la vaporii de tigara electronica ar putea afecta sistemul imunitar si introduce substante chimice nocive in organism.

Aceste constatari au la baza un studiu care a implicat plasarea unor soareci in interiorul unei camere umplute cu vapori produsi de tigara electronica in cantitati egale cu ceea ce ar inhala un utilizator in doua saptamani! Soarecii au avut un sistem imunitar slabit atunci cand au fost expusi ulterior la infectii. Insa, trebuie precizat ca o astfel de cantitate de vapori este practic imposibil de inhalat de un utilizator.

– Institutul National al Consumului din Franta a realizat, de asemenea, un studiu pentru a identifica potentiale substante toxice in vaporii produsi de tigara electronica, si a descoperit ca acestia contin formaldehida si alti cativa compusi cancerigeni.

Pentru a obtine aceste rezultate, au incalzit substanta din tigara electronica la temperaturi ridicate, cu mult peste parametrii normali de functionare recomandati pentru tigara electronica. Cu alte cuvinte, la acea temperatura un utilizator de tigara electronica nu ar fi putut inhala vapori, deoarece in acele conditii vaporii ar fi avut un gust groaznic de ars.

– un studiu recent realizat de Institutul de Sanatate Publica din Norvegia sustine ca persoanele care locuiesc in aceeasi casa cu fumatori sau utilizatori de tigara electronica sunt expuse la cantitati similare de nicotina.

Cu toate acestea, cu un simplu calcul matematic, cardiologul Konstantinos Farsalinos a demonstrat ca “vaperii pasivi” inhaleaza de 10 ori mai putina nicotina decat sustine Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara ca ar afecta un om de 75 de kilograme.

“Aceste niveluri nu numai ca nu sunt nocive, dar nu au niciun efect biologic, chiar si in conformitate cu cele mai stricte definitii de reglementare”, precizeaza Dr Konstantinos Farsalinos pe blogul sau.

Care este adevarul?

Fiecare studiu prezentat mai sus spune aceeasi “poveste” folosind diferite metode de testare. Cu toate acestea, revizuind multe studii si cercetari care au fost realizate de-a lungul timpului, Scoala de Sanatate Publica, de la Universitatea din Drexel, Philadelphia, a ajuns la concluzia ca vaporii produsi de tigara electronica nu pun in pericol sanatatea oamenilor din jur. Poate ca nu este complet adevarat, insa poate fi un motiv pentru a pune la indoiala validitatea studiilor enumerate mai sus, lucru pe care experti in sanatate l-au si facut.

Intr-un alt studiu, publicat in revista Nicotine & Tobacco Research, cercetatorii au examinat efectele vaporilor produsi de tigara electronica si au ajuns la concluzia ca acestia nu reprezinta un pericol pentru cei din jur. Desi exista urme infime de nicotina in vaporii expirati, nu exista dovezi care sa sustina ca acestea sunt suficient de mari pentru a pune in pericol sanatatea.

Pe langa acestea, cele mai puternice argumente ca tigarile electronice sunt inofensive vin chiar de la cei care le folosesc. Au fost facute nenumarate avertismente despre cat de periculoase ar putea fi acestea pentru vaperi (utilizatorii tigarilor electronice – n.red.). Cu toate astea, nu exista nicio dovada reala care sa sustina ca ar exista un astfel de prejudiciu. Iar daca tigarile electronice sunt sigure pentru cei care le folosesc, este dificil de sustinut ca acestea ar putea prezenta un risc pentru cei din jur.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response