NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Adevărul despre dietele vegetariene. 5 lucruri pe care trebuie să le ştii dacă renunţi la carne

Tot mai multe persoane renunţă la consumul de carne. Dorinţa de a pierde în greutate în care dietele vegetariene sunt amintite tot mai des determină în special femeile să elimine carnea din alimentaţia zilnică. Chiar dacă nu se recomandă consumul excesiv de carne, nici înlăturarea acestui produs nu este totdeauna un lucru benefic, în condiţiile în care dieta vegetariană nu este una echilibrată şi bogată în nutrienţi. Iată care sunt plusurile dietelor vegetariene corecte, prezentate de The Independent.

1. Pierderea în greutate: O echipă de la Universitatea din Washington a realizat un studiu pentru a vedea cât de mult pierde în greutate o persoană care trece de la dieta omnivoră la cea vegetariană. Rezultatele au arătat că oamenii care au eliminat carnea din alimentaţia lor zilnică au pierdut în jur de 4 kilograme, fără alte eforturi cum ar fi monitorizarea consumului de calorii sau începerea antrenamentului fizic. Medicii avertizează însă că scăderea în greutate prin eliminarea cărnii nu este sănătoasă. 

2. Modificarea florei bacteriene intestinale: Toate alimentele pe care le consumăm influenţează sistemul nostru digestiv. Un studiu publicat în anul 2014 care a comparat bacteriile intestinale ale oamenilor omnivori cu cele ale vegetarienilor. Cele mai multe diferenţe s-au găsit între omnivori şi vegani, aceia care nu mănâncă nici măcar un produs de origine animală. Cercetătorii au arătat că în intestinul veganilor se găsesc mai multe bacterii benefice decât în cazul celor care consumă carne sau al vegetarienilor.

3. Vegetarienii pot dezvolta un deficit de nutrienţi: O dietă vegetariană sau vegană echilibrată poate aduce necesarul de nutrienţi în organism, însă este greu ca persoana respectivă să asimileze fier, vitamina D sau vitamina B12, care se găsesc în carne. Eliminarea cărnii trebuie să fie suplimentată de un consum mai mare de fasole şi linte, nuci, fructe, legume de culoare verde închis, cereale integrale şi cereale îmbunătăţite cu fier. 

Vegetarienii pot lua necesarul de vitamina B12 din cerealele fortifiate şi din produsele din soia, iar vitamina D se găseşte în ouă, grăsimi vegetale şi unele tipuri de lapte. 

4. Dietele vegetariene pot scădea riscul de dezvoltare a cancerului: Unul dintre cele mai recente rapoarte ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a catalogat carnea procesată drept produs cancerigen, astfel că produse precum salamul sau baconul au intrat pe această listă neagră. Potrivit rezultatelor studiului OMS, o porţie de 50 de grame de carne procesată creşte cu 18% riscul de dezvoltare a cancerului intestinal. 

5. De asemenea, vegetarienii au un risc mai scăzut de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare: Carnea roşie sporeşte riscul de dezvoltare a bolilor de inimă, potrivit cercetărilor oamenilor de ştiinţă. Anumiţi nutrienţi care se găsesc în carne sunt de vină pentru apariţia bolilor cardiovasculare.  

15079657

 

 
Ziarul Gandul

Articole asemanatoare

Leave a Response