NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

A murit unul dintre cei mai mari inventatori

de Silviu Bănilă

Artur Fischer, un inventator german care a înregistrat peste 1.100 de brevete de invenţie, inclusiv primul bliţ sincronizat pentru o cameră foto şi diblul din plastic pentru prinderea holţşuruburilor în perete, atât de necesar constructorilor profesionişti şi amatori, a murit în Waldachtal, sudul Germaniei, la vârsta de 96 de ani.

Decesul lui Artur Fischer a fost anunţat de compania sa, Fischer Group.

Fischer, un lăcătuş şi inventator „compulsiv”, a înregistrat primul brevet în 1947, când a dorit să o fotografieze pe fiica sa nou-născută.

A inventat atunci un mecanism sincronizat care să declanşeze bliţul, atunci când se apasă „trăgaciul” camerei foto, scrie nytimes. com. Dispozitivul lui Fischer a fost cumpărat de Agfa, o companie importantă din domeniul fotografiei şi în următorii 70 de ani, acesta a inventat sute de soluţii pentru problemele tehnice ale oamenilor obişnuiţi.

În 1958, Fischer şi-a pus o întrebare „constructivă”: cum poţi insera un şurub într-un perete de rigips, care să ofere deplină siguranţă de-a lungul timpului? Astfel a inventat diblul de plastic pentru holţşuruburi.

Astăzi, peste 14 milioane de asemenea dibluri sunt produse în toată lumea. Fischer a mai inventat, printre altele, kiturile de modelism Fischertechnik, suporturile pentru pahare cu capace retractabile, duzele de ventilaţie şi un material special comestibil, pentru modelare, realizat din amidon.

Fischer a avut mai multe invenţii decât marele Thomas Edison, care a înregistrat 1.093 patente pe numele său. Pentru munca sa, Fischer a fost recompensat în 2014 cu un premiu European Patent Office.

Artur Fischer s-a născut la data de 31 decembrie 1919, în Tumlingen, care acum face parte din Waldachtal. El a fost fiul unui croitor şi mama sa se ocupa cu apretarea hainelor. Încă din copilărie, părinţii l-au încurajat să-şi urmeze vocaţia tehnică.

Artur a urmat cursurile unei şcoli vocaţionale, la care a renunţat la vârsta de 13 ani, pentru a deveni ucenicul unui lăcătuş în Stuttgart, Germania.

S-a alăturat Tineretului Hitlerist şi s-a înrolat în armata, dorind să devină pilot, deşi era miop, scund şi nu avea diplomă de liceu. A fost instruit ca mecanic al Luftwaffe (aviaţia germană) şi a ajuns la baza din Palatinat, unde Adolf Hitler a făcut o vizită-surpriză, cu ocazia Crăciunului anului 1939.

Fischer a supravieţuit Bătăliei de la Stalingrad, părăsind câmpul de luptă cu ultimul avion şi ulterior, în timpul războiului, a fost prins în Italia, ajungând într-un lagăr pentru prizonieri din Anglia. În 1946, a revenit acasă, unde a lucrat ca asistent la o companie tehnologică. În 1948, şi-a înfiinţat propria companie, Fischer Group, care are acum 42 de subsidiare internaţionale, 4.000 de angajaţi şi vinde 14.000 de produse în peste 100 de ţări.

În Germania, Fischer a devenit celebru pentru kiturile ştiinţifice Fischertechnik – seturi de piese din nylon, cu motoare electrice şi celule fotosensibile, pe care elevii şi cei pasionaţi le foloseau pentru a construi maşinării şi roboţi şi inginerii le utilizau la machete. Primele kituri au fost oferite clienţilor în 1964, sub formă de cadou, dar au devenit atât de populare, încât s-a decis comercializarea lor la scară largă.

Soţia lui Fischer, Rita Gonser, a murit în 2013. În urma sa au rămas fiul Klaus şi fiica Margot Fischer-Weber.

Una din ultimele invenţii ale lui Fischer a fost un gadget cu care poate fi tăiată partea superioară a unui ou de orice mărime. El a sesizat această problemă când un proprietar de hotel s-a plâns că oaspeţii săi, care mănâncă ouă fierte la micul dejun, fac mizerie în bucătărie, de fiecare dată când încearcă să le consume. Era anul 1946. 

15055834

 

 
Ziarul Gandul

Articole asemanatoare

Leave a Response