NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

„Coranul din Birmingham”, o nouă relicvă religioasă care ar putea “rescrie” istoria Islamului

Fragmentele celui mai vechi Coran din lume, descoperite luna trecută în Birmingham, ar putea data dinaintea profetului Mahomed şi ar urma „să rescrie” istoria islamului, au anunţat cercetătorii britanici.

Paginile, care au o vechime de peste 1.400 de ani, au fost descoperite în paginile unui alt Coran, din secolul 7, în biblioteca Universităţii din Birmingham.

Coranul misterios este scris cu cerneală, într-o limbă veche arabă, pe un pergament din piele animală. Documentul conţine fragmente din Suras (capitole), de la 18 la 20, scrise, cel mai probabil, de un apropiat al profetului Mahomed – fondatorul religiei islamice.

Paginile au fost analizate cu ajutorul datării cu carbon de către experţii Universităţii Oxford. Potrivit istoricilor, acesta este cel mai vechi Coran din lume.

Descoperirea este semnificativă pentru anii de început ai islamului şi se pare că Coranul a fost memorat şi transmis mai degrabă pe cale orală, decât pe cale scrisă, scrie Daily Mail.

Unii istorici au sugerat că vechiul Coran l-ar fi precedat chiar şi pe profetul Mahomed. Astfel, Coranul ar fi fost scris în anii 568 şi 645 d.Hr., în timp ce anii asociaţi lui Mahomed sunt 570 şi 632 î.Hr.

„Documentul pune la îndoială ideea potrivit căreia am cunoaşte exact când a fost produs primul Coran – şi acest lucru are implicaţii în contextul istoriei lui Mohamed”, a declarat istoricul Tom Holland.

„Aceste fragmente ne oferă o perspectivă mai clară asupra genezei Coranului, cum ar fi că Mohamed şi discipolii săi ar fi folosit un text deja existent şi l-ar fi modificat pentru a se potrivi cu viziunile lor politice şi teologice. Documentul pune la îndoială ideea potrivit căreia Mohamed a scris Coranul după o revelaţie divină”, a declarat, la rândul său, Kevin Small, din cadrul Bodleian Library, Universitatea Oxford.

Pe de altă parte, afirmaţiile de mai sus sunt criticate cu vehemenţă de musulmani. Mustafa Shah din cadrul School of Oriental and African Studies din Londra, a declarat că manuscrisul a consolidat mărturiile iniţiale cu privire la originile Coranului.

Profetul Mohamed ar fi fondat islamul după anul 610 şi prima comunitate de musulmani ar fi apărut în Medina, în 622.

În tot acest timp, Coranul a fost memorat şi recitat pe cale orală, după care Califul Abu Bakr, primul lider al comunităţii musulmane, după moartea lui Mohamed, a ordonat ca învăţăturile Coranului să fie transpuse într-o carte.

Versiunea finală nu a fost completă până în anul 650, sub autoritatea liderului Uthman. Profesorul Nadir Dinshaw, care studiază relaţiile inter-religioase la Universitatea din Birmingham, a spus că descoperirea este „uimitoare”.

„Ne poate situa cu câţiva ani în urma înfiinţării propriu-zise a islamului. Potrivit tradiţiei musulmane, profetul Mohamed a avut revelaţiile ce stau la baza Coranului între 610 şi 632, anul morţii sale. La acea vreme, mesajul divin nu fusese cuprins într-o carte. În schimb, revelaţiile au rămas întipărite în memoria colectivă a oamenilor. Fragmente din Coran au fost scrise pe pergament, pietre, frunze de palmier şi alte locuri”, a declarat Dinshaw.

„Musulmanii cred că Coranul de astăzi este acelaşi standardizat sub conducerea lui Uthman şi îl consideră o relatare exactă a revelaţiilor lui Mohamed. Testele arată că animalul de la care a fost luată pielea pentru a servi drept suport de scris a trăit în perioada vieţii profetului Mahomed sau puţin după acesta. Textul nu a suferit mari modificări de-a lungul istoriei şi faptul că va putea fi datat cu exactitate este uimitor”, a conchis Dinshaw. 

14694887

 

 
Ziarul Gandul

Articole asemanatoare

Leave a Response